Team
Janine Kitzen

Janine Kitzen

DOCENT ZANG KLASSIEK/MUSICAL

Over één ding heb ik in mijn leven nooit getwijfeld: zingen. Mijn eerste herinneringen hangen samen met klanken en melodieën die ik thuis in Kerkrade hoorde. Als kind wist ik al zeker dat ik wilde zingen. Mijn levenspad is dan ook vervlochten met mijn muzikale ambities. Na de middelbare school studeerde ik aan het conservatorium in Maastricht, (klassieke zang en operaklas) met aansluitend het conservatorium te Tilburg, waar ik me naast musicalzang toelegde op jazzballet, moderne dans en performing.

Klassiek repertoire (opera, operette en musical) is altijd een rol in mijn loopbaan blijven spelen. Al tijdens mijn studie in Maastricht werd ik uitgekozen om de hoofdrol van Christine te zingen in ‘The Phantom of the Opera’ in de stadsschouwburg te Antwerpen.

Zo werd ik na mijn studie in Tilburg gecast voor een rol in de Joop van den Ende productie ‘Titanic’ in Amsterdam, met aansluitend gedurende twee jaar wederom de hoofdrol als Christine in ‘Das Phantom der Oper’ in Stuttgart (eveneens Joop van den Ende). Buiten deze grote internationale producties ben ik toch ook altijd trouw gebleven aan mijn klassieke achtergrond. In tal van producties (opera en operette) en concerten in binnen- en buitenland heb ik door de jaren heen als soliste opgetreden. Ook heb ik twee albums gemaakt en samengewerkt met gerenommeerde collega’s en musici.

Ik blijf zingen. Want voor mij is dat net als ademen. Zingen is mijn leven. Zonder muziek gaat het niet, daar heb ik nooit één dag aan getwijfeld.

Niets is mooier dan een passie delen. Ik beschouw het dan ook als mijn missie om aan jonge mensen mijn kennis en ervaring over te dragen. De zangkunst is de meest persoonlijke vorm van expressie. Zingen is je durven bloot te geven. Voor mij is het een genot om te zingen. Dat plezier in die bijzondere expressie wil ik graag uitdragen. Het vervult me met trots dat ik een aantal leerlingen van mij de stap naar het grote toneel zie maken. Of je met zingen nu je boterham verdient of niet, het is een bijzonder gevoel om de muziek al zingend tot leven te wekken. Wie er eenmaal mee begint die blijft het doen.